En Republik i Danmark
8. March 2017De Allerførste Droner
5. April 2017Rapport fra Historienørdernes Roskildefestival
Det er med den yderste beklagelse, at jeg må se i øjnene at jeg har opretholdt fuldkommen radiotavshed i meget tæt på tre uger. Undskyld. Jeg har haft travlt. Jeg har været i London – og i den nys overståede weekend deltog jeg i det mest inspirerende større historiske arrangement i lang tid (og som ganske rammende er blevet omtalt som en “Roskildefestival for historienørder”): Historiske Dage-festivalen i Øksnehallen i København!
Det var tredie gang arrangementet blev afholdt, og selvfølgelig tredie gang jeg stak næsen indenfor. Ligesom de to foregående år var det Westfront 1916, der udgjorde mit påskud for at være tilstede. I år var vi inviteret af vore storartede venner på Formidlingscenter Vestvolden i Rødovre, for at være med til at promovere deres (og WF´s) store satsning i år, der på festligste vis præsenterer 2.000 års krigsfolk med masser af fest, farver, våbengny og barsk udseende – men egentlig hjertensgode & helt fredelige – krigsfolk, der tilsammen dækker fra romerne til Den Kolde Krig. Arrangementet finder sted 17-18 juni (og bliver naturligvis uden nogen som helst diskussion sæsonens mest sprudlende historiske event nord for Antarktis!)
Weekenden igennem blev pikkelhuerne altså luftet, til stor moro for både os selv og arrangementets gæster; sjældent er vi blevet fotograferet så intenst, og trods de egentlig temmelig stressende rammer (der prægedes af enorme besøgstal, et stort antal stande & optrin, der allesammen prøvede at overdøve hinanden i en hal med påfaldende dårlig akustik) formeligt osede hallen af en god og glad stemning; lad så være, at der var så varmt at min monokel duggede til, og min skægvoks smeltede. Man må lide for skønheden!
Ud over at drive rundt og være pæne at se på (!) havde vi en konkret opgave. Søndag formiddag havde Vestvolden booket plads på én af de store scener, hvor jeg leverede en kort præsentation af det kommende arrangement, bakket op af velvillige og hjælpsomme figuranter; en drabelig viking, en kanonbevæbnet riddersmand, en elegant musketer, en sjusket franskmand anno 1914, og en ualmindeligt elegant dansk Jens anno samme år (den indforskrevne romer dukkede af uvisse årsager ikke op, han havde muligvis ikke bemærket at vi er skiftet fra den juliske til den gregorianske kalender) (!) Optrinnet var løseligt baseret på det “modeshow”, Westfront 1916 gennemførte på samme scene i 2015, men blev i sagens natur en hel del mere kulørt – og hvad der manglede i maskingeværer blev så rigeligt opvejet af bredøkser, hagebøsser, flintemusketter og flotte hatte!
Det var dog ikke min eneste sceneoptræden på festivallen. Dagen før, om lørdagen, havde man nemlig atter en gang arrangeret Historiequizzen Live på DR´s scene, en aktivitet vi efterhånden har gennemført nogle gange i forskelligt regi, og som – ligesom den traditionelle, skærmbårne version – aldrig holder op med at være morsom. Det er altid en lille smule nervepirrende når vi quizzer live uden sikkerhedsnet, fordi de fantastiske redaktører ikke kan redde vores ynkelige fadæser i klipningen, eller lave en ny optagelse når nogen – oftest mig – siger noget jublende åndssvagt. Men det er mindst lige så morsomt som de “almindelige” quizzer!
Trods det sene tidspunkt som dagens sidste indslag var salen propfuld, selv ståpladserne var fyldt. Og vi på scenen (om tilskuerne også kunne mærke det skal jeg ikke kunne sige) oplevede, at holdet efterhånden er blevet utroligt godt sammentømret; stemningen var afslappet grænsende til det løsslupne, og Adrian var da i særklasse i hopla.
Og så var det naturligvis en særlig glæde for undertegnede og holdkammerat Hanne, at offentligheden fik et afslørende og utilsigtet indblik i hvorfor vi så ofte taber: Det er fordi CHRISTIAN SNYDER!!!! ;-D
Størstedelen af weekenden gik selvfølgelig med hyggelige samtaler med gæsterne, og med netværksarbejde med de øvrige deltagere. Fra publikums side var interessen lige så enorm som den var positiv, og luften var tyk som sauce bearnaise af nysgerrige spørgsmål. Og naturligvis kan man sige, at gæsterne på en historiemesse selvfølgelig er interesserede i historie (!) og at der på sin vis bliver “prædiket for de allerede omvendte”; men det var ganske tydeligt, at langt de fleste gæster var kommet på grund af en interesse i ét eller andet konkret, afgrænset område af historien… men blev fanget ind af alt det andet, og således ikke blot fik en rigtig god oplevelse, men også fik udvidet horisonten og interessefeltet. Og det er jo ganske storartet.
En anden, men egentlig ikke mindre væsentlig, bonus var udstillernes eget udbytte. Sammensætningen af stande har udviklet sig over de tre år, messen har været afholdt, fra i starten at være meget domineret af forlag og bøger, til nu at have en meget fin balance mellem bøger, demonstrationer, publikumsaktiviteter, små akademiske forlæsninger, og de lidt mere gøglerinspirerede optrin (til hvilken kategori jeg med stolthed henregner min egen deltagelse!). Det var en rigt varieret og spændende vifte af tilbud og muligheder, som var til gavn for både gæster og udstillere; det er nemlig ikke ofte, de historieformidlende miljøer i Danmark mødes på tværs af temaer og tilgange, og Historiske Dage bød på rige muligheder for at hente værdifuld inspiration hos hinanden, at se andre tilgange til formidlingsgerningen, og i det hele taget udøve noget faglig og didaktisk krydsbestøvning. Et tiltrængt middel mod den altid truende faglige indavl, som kommer alle involverede til gavn, på begge sider af billetlugen. Og en meget vigtig lektie til alle, der arbejder med historisk formidling: på messen bliver det åbenlyst, at der sker utroligt mange spændende ting rundt omkring, som tvinger os alle sammen til at yde vores bedste, at nytænke, videreudvikle og være i enhver forstand hittepåsomme.
Og dét er jo unægtelig til nytte og glæde for alle!
***
Læs mere om Vestvoldens (og lidt Westfront 1916´s) storartede event her: http://vestvolden.dk/2000-aars-krigshistorie/
1 Comment
Man må virkelig sige, at nederste billede til højre må siges at være – og det er absolut positivt ment – den flotte bagside af medaljen :-)