Nyt fra Filmverdenen!
1. marts 2018Snobberiets Virtuos – Harry Domela, den falske prins
16. marts 2018Anbefaling til Weekenden
I denne uge, O gode og højt skattede læser, tillader bloggen sig en lille smule kommerciel slagside. På disse sider afskyr vi ganske vist al lavsindet kræmmermentalitet, og ønsker ikke på nogen måde at besmudse vore fingre med noget så ryggesløst som gusten økonomi. Her vægter vi nemlig uafhængigheden højere end alt andet, vi er sandelig hævet over ussel reklametænkning; man vil f.eks. bemærke, at der ingen sponsorer er på denne blog, thi her lader vi os skam ikke spænde for én eller anden tilfældig virksomheds vilkårlige vogn. Denne blogs troskab er ikke til fals! (Nå, godt så. For at være ganske ærlig spiller det måske også lidt ind, at der aldrig er nogen der har tilbudt at sponsorere de ugentlige betragtninger…. blink-blink) (!)
Men i denne uge må det ellers hæderkronede princip om fuldkommen uafhængighed for en stund sættes til side. I denne uge har indlægget nemlig en snert af reklame over sig – omend det trods alt er i den bedste sags tjeneste. I denne uge tager jeg på mig – ganske usponsoreret og helt uden personlig pekuniær interesse – at slå på tromme for en af de helt store begivenheder i årets kulturkalender: Historiske Dage-messen i Øksnehallen i København!
I førstkommende weekend, 10. og 11. marts, afholdes messen for fjerde år i træk. Det første arrangement i 2015 var en dristig satsning, da tiltag af den art aldrig havde været forsøgt herhjemme, i hvert fald ikke i den størrelsesorden, og ambitionsniveauet allerede det første år var umanerligt højt. Men succes´en var ubestridelig; de uundgåelige begynderkiks og børnesygdomme var forbløffende få og små, og besøgstallet slog alle forventninger. Allerede fra starten havde event´en fundet sin rette form, og har siden fortsat med stadig større held, mere dynamisk for hvert år.
Historiske Dage samler et bredt udsnit af det danske historie-miljø, med deltagere der repræsenterer snart sagt alle vinkler: museer, forlag, foreninger og formidlingsgrupper i én stor, munter, herlig og støjende pærevælling! Fra ikke mindre end fire scener tilbydes en mangfoldighed af småforedrag, indlæg, debatter, forevisninger, demonstrationer og andre spøjse tiltag, hvor deltagerne skruer helt op under kreativiteten og hver på sin måde sætter fokus på alle tænkelige sider af både Danmarks og Verdens historie. Ikke uden grund er messen tidligere blevet beskrevet som Historienørdernes Roskildefestival!
Selv har jeg i forskellige kapaciteter deltaget hvert eneste år, og har ved adskillige lejligheder stået bag optrædener på scenerne. Hvert år arrangeres der f.eks. Historiequizzen Live, hvor tilskuerne får lejlighed til at se Adrian Hughes drive fiffigt gæk med os arme deltagere, der med dødsforagt gør os selv og hinanden til grin uden at DR´s ellers umådeligt nænsomme klippere har mulighed for at sortere de mest tåkrummende passager og upassende bemærkninger fra.
Men messen er ikke blot en kærkommen mulighed for at præsentere sig for offentligheden og oplyse om arrangementer og tiltag, og for at høre prominente fagfolk fra ind- & udland fortælle. Det er også en chance for at møde sine kunder og brugere ansigt til ansigt under former, man ofte ikke har mulighed for i det daglige, og – og dette er bestemt ikke det mindst vigtige! – for at se hvad andre i miljøet har gået rundt og hittet på. Det er simpelthen er rigtig godt sted at lade sig inspirere, en anledning til at foretage lidt “gensidig krydsbestøvning” på tværs af temaer og administrative afgrænsninger. Man stjæler selvfølgelig ikke fra hinanden… men man skal aldrig nægte sig selv muligheden for at tage ved lære og lade sig inspirere.
Selv deltager jeg i år med flere forskellige hatte på hovedet. Overordnet deltager jeg og resten af Westfront 1916 som pynt (!) på den stand, hvor Oplevelsescenter Vestvolden slår på tromme for, hvad beskedenhed på egne og andres vegne forbyder mig at beskrive som årets fedeste historiske event (men det er det nu altså alligevel!): den Krigshistoriske Festival, der finder sted ved Ejbybunkeren i Rødovre den 16-17. juni; arrangementet er iøvrigt blandt de fem finalenominerede kandidater til Historiske Dages fornyelsespris 2018. Som en lille “teaser” for arrangementet optræder jeg og en håndfuld af mine legekammerater på Grøn Scene søndag kl. 11.00 med en småsatirisk, syrligt bedsk (og ikke overdrevent seriøs!) dramatisering af 20.000 års våbenkapløb. Senere samme dag, kl. 16.00, leger jeg med i Historiequizzen Live på den såkaldte DR-K-scene. Endvidere har Forlaget Turbine bedt mig interviewe den norske historiker Kim Hjardar om hans nye bog, Vikingernes Liv og Færden, der kaster nyt lys over vore brave forfædre og deres betydning i store dele af verden – et møde, jeg ser meget frem til. Det foregår på Rød Scene, lørdag kl. 16.40.
Ligesom de foregående år er programmet tætpakket, og weekenden igennem er der mulighed for at overvære et mylder af spændende aktiviteter på scenerne (det fulde program kan ses HER), og selvfølgelig på alle de mange forskelligartede stande og udstillinger. Og begge dage flanerer talrige velklædte reenactorer og formidlere – bl.a. Westfront 1916 – rundt i og udenfor hallen, klædt i betagende historiske dragter spredt over adskillige århundreder, og lader sig beundre og fotografere.
Kort sagt er Historiske Dage en lækkerbidsken for enhver der interesserer sig for historien, med stort set alt hvad der kan krybe og gå i det danske historikermiljø samlet på ét sted. Har man mulighed for at lægge vejen forbi vil det helt givet være både spændende og udbytterigt – og personligt vil det selvfølgelig være mig en stor glæde at hilse på bloglæsere! Kom endelig hen og hils på, jeg er nem at finde; jeg har pikkelhue på, der står “86” i panden på mig, og jeg driver det meste af tiden rundt i nærheden af Oplevelsescenter Vestvoldens stand, tæt ved Grøn Scene.
Kort sagt: har man ikke bedre ting for – og hvad kunne vel være bedre end dette? – kan det brandvarmt anbefales, at man lægger vejen forbi Øksnehallen i København førstkommende weekend!
På fornøjeligt genkik.
***
Historiske Dage-messens hjemmeside kan ses HER, hvor man også kan forudbestille billetten. Der er dog også mulighed for billetkøb ved indgangen.