Anmeldelser, Høgen

Flyvehistorisk Tidsskrift, 1. marts 2010:

”Bogen bærer vidne om megen research, selv om det i virkeligheden er en roman. Man rives med af den spændende beretning. Kan anbefales.”

***

Tidsskriftet Militærhistorie, Nr. 1, 2010:

”Kåre Johannessen, der ellers er mest kendt for sit arbejde indenfor dansk middelalderhistorie, har skrevet en glimrende roman om den legendariske tyske flyverhelt fra 1. verdenskrig – Manfred von Richthofen […] Der ligger en uhyre grundig historisk research bag romanen. Der er selvfølgelig blevet taget kunstneriske friheder, hvoraf den fiktive Jantzens fremtrædende rolle er den største, men det er ikke lykkedes mig at fange forfatteren i egentlige fejl eller misforståelser. Tvært imod er nogle af de historiske referencer så indforståede og subtile, at de kræver et højt niveau hos læseren […] Kejserhøgen er et godt bud på hvordan en nu næsten 100 år gammel, men meget vigtig historisk epoke kan blive holdt levende for et moderne publikum.”

***

Vejle Amts Folkeblad, 27. Oktober 2009:

”Historikeren Kåre Johannessen har skrevet en roman, baseret på beretningen om den røde baron. Romanen er givetvis et resultat af faghistorikerens egen, dybe fascination af dels den røde baron, dels flyvning og krigsflyvernes historie. Men fascination har altid været et godt brændstof for en skribent, og Kåre Johannessen har da også skrevet en aldeles herlig roman […]  ”Kejserhøgen” oser af forfatterens viden om de gamle krigsfly og de mænd, der sad i dem. Men Kåre Johannessen viser en stor evne til at skrive sig fri af faghistorikerens spændetrøje og ind i romanforfatternens frie udfoldelse.”

***

Online-litteraturmagasinet Bogrummet:

”Kåre Johannessen fortæller spændende og indlevende om piloternes indsats under 1. Verdenskrig […] Det er tydeligt, at han har styr på sit stof, og samtidig formidler han historien, så man gribes af personerne og deres skæbne. Jeg synes, han giver et fascinerende billede af et af flyvningens første kapitler, og kan kun anbefale “Kejserhøgen” til alle, som holder af en god historisk roman.”

***

Bibliotekernes lektørudtalelse

Kejserhøgen er en krigsberetning fra første verdenskrig og vil derfor primært appellere til det mandlige lånersegment […] Bogen kan helt sikkert anbefales til lånere, der kan lide at læse krigsberetninger.”

***

Claus Bundgård Christensen Militært Tidsskrift, vol. 2, 2010

Kejserhøgen giver mulighed for, i skønlitterær form, at danne sig et indtryk af luftkampene i krigens sidste to år. Bogen tegner flere steder et realistisk og fint billede af  samspillet mellem jagerpiloternes selvforståelse og den offentlige opmærksomhed og dyrkelse af deres meritter. Dermed kan læseren med interesse for den første store luftkrig også få glæde af bogen […] Det er en god service over for den interesserede læser, når forfatteren lister en del af de faglitterære bøger, han har anvendt.”

***

Fra en læser modtog jeg den følgende mail, som jeg er ubeskeden nok til at gengive i sin fulde ordlyd:

Kære Kaare, Jeg er i et stort tomrum, som jeg plejer, når jeg har læst en god bog – og din var usædvanlig god! Jeg flyver selv, og interesserer mig historisk meget for “The golden Age”, ofte defineret som tidsrummet mellem 1. verdenskrigs afslutning og et par år ind i 2. verdenskrig. Her fik flyvemaskinen sit store tekniske gennembrud. Siden er det blevet til gentagelser af periodens designmæssige temaer og stadig større fly på grundlag heraf. Min horisont er blevet menneskeligt og teknisk udvidet af “Kejserhøgen”, og min interesse stærkt vakt for at dukke yderligere ned i denne periode – som en kobling til og forudsætning for “The golden Age”. Du skal således have stor tak for en udvidelse af mine flyvemæssige lidenskaber.