Den Djævelske Jul (en stilfærdig advarsel)

Landsbyen der Døde for Frankrig (videoblog)
23. november 2016
Glade Jul, Lumre Jul (inspiration til helligdagene)
7. december 2016

Den Djævelske Jul (en stilfærdig advarsel)

Gustave Dorés version af Jerusalems Skomager, Den Evige Jøde.

Gustave Dorés version af Jerusalems Skomager, Den Evige Jøde.

December er nær, og julen står for døren. Det er tid at skyde slåen for døren, skrue op for radioen, og gemme sig i bunden af alkoven med puden grundigt pakket ned om ørerne og lade som om, man ikke er hjemme!

Forestillingen om Kong Volmers vilde jagt kan følges langt tilbage i tiden. I de ældste versioner er det Valfader Odin selv, der er på jagt.

Forestillingen om Kong Volmers vilde ridt kan følges langt tilbage i tiden. I de ældste versioner er det Valfader Odin selv, der er på jagt.

Det er ikke mange der ved det, men julen er én af de allerfarligste tider på året, hvor uanede trusler lurer på os arme og sårbare mennesker – og her tænkes der ikke alene på fed sulemad, konfekt, stærke drikke og andre livstruende anslag på helbred og førlighed. Nej, langt, langt dunklere kræfter lurer i mørket julenat, og der er meget at tage sig i agt for!

I denne uges videoblog kan man lære om nissernes sande natur (og hvad man i hvert fald IKKE skal gøre ved nisser!), om Jerusalems Skomager, De Dødes Julemesse og om Kong Volmers vilde jagt.

Men lad nu ikke angsten og den bævende frygt få helt overtaget, det er ikke ondt, uhyggeligt og truende alt sammen. Der er også andre (og væsentligt mere fornøjelige) sider af julen – men mere om dét i næste indlæg!

***

Se ugens video-blog her: https://www.youtube.com/watch?v=a_pZHutg0kk

Læs mere om myten om Den Evige Jøde her: https://tidsskrift.dk/index.php/fundogforskning/article/view/1864/3170

1 Comment

  1. Camilla Lund siger:

    Kåre, du er simpelthen den fødte fortæller! Tak for endnu en underholdende og lærerig historietime!

Skriv en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.