Dragtklædt formidling vs. autenticitet – et tungt ansvar
13. december 2015

En Barnesoldat i Europa

Момчило_Гаврић

Gavric, fotograferet i 1916

Ét af den engelske krigspoet Wilfred Owens mest berømte digte om Verdenskrigen har titlen “Anthem for a Doomed Youth” – “Hymne for en Dødsmærket Ungdom”.  I den brede offentligheds bevidsthed står billedet af krigen 1914-18 da også tilbage som en systematisk nedslagtning af en hel generation; forfatterinden Gertrude Stein kollektiv-døbte sågar de overlevende “the lost generation”. Men trods en vis erfaring med emnet var det alligevel en overraskelse for mig at lære, hvor ung den yngste aktive deltager rent faktisk var!

Rekorden må nemlig utvivlsomt tilfalde en sergeant i den serbiske hær, Momčilo Gavrić. Han blev født i 1906, og hans historie er lige så hjerteskærende som den er absurd. Kort efter krigsudbruddet blev det meste af hans familie dræbt af Østrig-Ungarske styrker, og den kun 8-årige dreng, der nu stod ganske alene i verden, henvendte sig til en deling af den serbiske hærs 8. artilleridivision. Delingen “adopterede” drengen, der fik både tjenestenummer og uniform. Ifølge hans søn deltog han samme aften aktivt i et hævntogt mod de østrig-ungarske soldater, der havde dræbt hans familie. Senere samme år kæmpede han i Slaget ved Cer, og blev herefter udnævnt til korporal.

Momčilo_Gavrić_i_major_Stevan_Tucović

Momrilo Gavric, sammen med sin “oppasser”, aflægger rapport til major Stephan Tucovic, 1916. Gavric er her 10 år gammel, og allerede veteran.

Gavrić overlevede krigen. Han døde i Beograd i 1993, i en alder af 86. En gade i Loznica, nær hans hjemby, blev i 2014 opkaldt efter ham, og året efter afslørede man i Beograd et monument til hans ære.

Momčilo Gavrić er meget langt fra at være en typisk Første Verdenskrigs-skæbne. Hans fortælling er unik. Men det er tankevækkende, at børnesoldater – vel at mærke bevæbnede, aktivt tjenende – kunne eksistere i Europa for blot et århundrede siden.

Læs mere om Gavric herhttps://en.wikipedia.org/wiki/Momčilo_Gavrić

.

Skriv en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.