Den Fornemste Borgerpligt – om begrebet respekt
13. november 2018Årsberetning 2018
18. december 2018Et Kassettebånd og en Forsvunden Flyver…
Jagerflyverne under 1. Verdenskrig – særligt de tyske – er et efterhånden rimeligt veldokumenteret emne. Gennem tiden har rigtig mange bidraget til fra snart sagt alle tænkelige sider at belyse disse storartede mænd og deres flyvende maskiner. Alligevel dukker der af og til nyt op; der er stadig uløste mysterier!
Ét af disse faldt jeg selv over for år tilbage, mens jeg arbejdede på min roman om den Røde Baron von Richthofen, “Kejserhøgen”; en af mine meget gode venner overrakte mig et bedaget kassettebånd, som han var blevet betroet af sin svigerfader, da talen var faldet på mit igangværende projekt.
Båndet rummede en lydoptagelse fra starten af 1970´erne, af et foredrag med en sønderjyde, der havde gjort tjeneste som tysk marineflyver under Den Store Krig. Det rene og skære guf, med andre ord.
En sådan beretning er selvsagt altid interessant. Det kan næsten ikke undgå at være spændende, når der dukker nye øjenvidneskildringer op til verdenshistorien – og da i ganske særlig grad, når det vedrører netop denne lille niche af verdenshistorien! Enhver, der er gammel nok til at være fortrolig med de håbløse kassettebånd, deres evindelige kludder og salat, deres mærkværdige, knirkende og pibende lydkvalitet – kort sagt, al dén “oldschool-charm”, der knytter sig til bedaget teknologi – vil vide, at det ikke ligefrem var den tekniske kvalitet, der bar værket. Faktisk var det lidt af en udfordring overhovedet at finde et apparat at afspille det på (det var inden retro-teknologi igen blev moderne), men efter nogen tids søgen lykkedes det at grave en gammel, ridset walkman – et relikvie fra de sene 1980´ere – op af gemmerne, så en aflytning blev mulig.
Og indholdet var så sandelig værd at vente på! Dels, naturligvis, på grund af kildeværdien, historiens vingesus og alt det dér – men også på grund af det pirrende, lille mysterie, der knyttede sig til sagen.
Min hjemmelsmand – min gode vens gode svigerfar – kunne oplyse, at han i sin tid havde overværet foredraget, men havde ellers ikke mange detaljer. Hvem var foredragsholderen? Hvor stammede han fra? Det nævnes undervejs, at han efter krigen arbejdede som civilingeniør – men trods næsten et årtis søgen har det ikke været mig muligt at finde blot den mindste omtale af ham nogen steder.
Det burde ikke være vanskeligt at finde frem til ham… hvis det altså til en begyndelse kunne lade sig gøre at få slået fast, præcis hvad han egentlig hed; hans navn nævnes i introduktionen, men det spreder faktisk ikke tågerne særligt meget. Det er et ganske usædvanligt navn (man fristes til at sige: unikt): Manden hed, lyder det som, Pral de Porre – Et besynderligt navn, særligt i Danmark. Faktisk kan jeg ikke erindre nogensinde at have stødt på nogen, der hed noget, der bare ligner. Nuvel, så; det kunne måske være en reminicens af franske aner, eller noget i den stil. Og netop et usædvanligt navn burde jo være så meget lettere af efterspore?
Det var det bare ikke, viste det sig. Selv med alle mulige variationer af navnet (som jo kun er overleveret i tale, ikke på skrift) dukkede der absolut ingenting op. Jeg forsøgte mig med Phral de Pauré, Karl de Purre, Carl de Povrai, og myriader af andre mere-eller-mindre sandsynlige muligheder. Ingen fuldtræffere, intet! Jeg søgte på Facebook, og fandt enkelte mennesker med navne, der med lidt god vilje måske kunne være det rette (og som måske kunne være efterkommere) – men endte hver gang i en blindgyde. Den gamle foredragsholder-pilot er slet og ret pist-væk, forsvundet fra jordens overflade, uden nogen som helst spor!
Naturligvis kan man sige, at den gamle frontflyver ikke ligefrem er en central skikkelse i krigshistorien. Han er ikke flyver-es, har ikke drukket øl med Richthofen eller gnubbet albuer med nogle af de andre store, velkendte navne. Men skønt han ikke – trods alt – er den ENESTE sønderjyde i flyver under krigen… så er der altså ikke mange af dem. Det ville være vanvittigt interessant at få sat ansigt og skæbne på piloten med det sære navn.
I linket nedenfor kan man høre de første ca. 10 minutter af foredraget. Lydkvaliteten er, selv med den bedste vilje, jammerlig, og det kan være seriøst svært at forstå, hvad der overhovedet bliver sagt. Men hvis nogen blandt jer, gode læsere, genkender noget… vil jeg blive dybt & inderligt taknemmelig for enhver oplysning!
(Bemærk iøvrigt, at de ledsagende billeder på lydklippet kun er indsat for at man kan have noget stemningsfuldt at hvile øjnene på, mens man lytter. De har ingen tilknytning til fortællingen). Der kan lyttes her:
7 Comments
Hej Caroline – Floré er absolut også en mulighed. Dén inddrager jeg lige i jagten; mange tak for tippet!
Kåre
Og jeg hører Floré :-)
Hej Kim….. [Ahem!]… det var da faktisk en forrygende god idé, at tage fat i Ingeniørforeningen… og nej, dén havde jeg ikke lige tænkt på ;-) Mange tak for tippet!
Hej Kåre. Du skriver at han efter krigen arbejdede som civilingeniør, så jeg kom til at tænke på om du måske har prøvet at kontakte ingeniørforeningen ?
Det også være Prahl. Der findes en præstefamilie Prahl.
Hans Schlaikier Prahl. 1890 – 1893. Hans Schlaikier Prahl. Født i Øster Løgum den 30. marts 1845 som søn af pastor Hans Peter Prahl og hustru Botilla Cecilia, født Schlaikier. Studeret i Halle og Berlin. Præst i Mjolden 1873 – 1876, i Møgeltønder 1876 – 1890 og her i Egen 1890 – 1893. Gift med Gönke Helene, født Lorenzen, med hvem han havde 5 sønner og 3 døtre. 3. december 1893 holdt han her sin afskedsprædiken for at overtage embedet som direktør for præsteseminariet i Gl. Haderslev. Pastor Prahl var Dr. theol. og medstifter og medudgiver af den over hele Nordslesvig indførte evangelisk kristelige salmebog.
Boede i 1921 i Haderslev på Bryggerivej
2 af sønnerne er omtalt på denstorekrig
Hej Arne – det er absolut en mulighed. Dem inddrager vi i den videre jagt – tusind tak ;-)
Kåre
Jeg hører det som Perel, Perell, eller Perrell.