Et Minde om en Triumf der Udeblev

Årsberetning 2018
18. december 2018
Næstekærlighedens Grænser – flygtninge 1945
21. januar 2019

Et Minde om en Triumf der Udeblev

2019´s første blogindlæg bærer – det kan jeg lige så gerne indrømme med det samme – et vist præg af årstidens ugunstige klima. Jeg kan tålmodigt og stoisk finde mig i mange lidelser og afsavn i historiens tjeneste, men der MÅ dog være en grænse; regn og kulde er mere, end man med rimelighed kan kræve af en aldrende, mageligt anlagt akademiker – så denne gang bliver vi hjemme i min lille, lune og hyggelige dagligstue!

Denne gang skal vi høre om, hvordan man kan gøre skattefund (i kulturel forstand, kære venner – desværre ikke økonomisk) i bunden af cigarkasser, hvordan de mest spændende sager kan dukke op helt uventet – og være med til at gøre historien nærværende og håndgribelig!

Af og til kan en genstand, skønt den måske ikke i sig selv fortæller afgørende nyt eller på anden vis udbygger vores viden om vigtige historiske hændelser, simpelthen være så symboltung, at den på en eller anden måde opsummerer eller legemliggør begivenhederne. Helt i stil med de middelalderlige forestillinger om pars pro toto eller relikvier kan en enkelt, i sig selv ydmyg og betydningsløs, genstand repræsentere et stort og afgørende forløb.

Og netop sådan en genstand fik jeg diskret lempet ind i samlingen for nylig. En genstand, der på sin vis legemliggør hele fortællingen om 1. Verdenskrig – og som viser, hvor uendeligt fjernt forventningerne var fra virkeligheden i sommeren 1914

4 Comments

 1. Kåre Johannessen siger:

  Kære Jakob – mange tak for de venlige ord… og for moralsk støtte! Disse idelige “op”graderinger er en pest og en plage! :-D
  Alt godt; Kåre

 2. Jakob Borré siger:

  Kære Kåre igen tak for et muntert og lærerigt indslag, især når man har interesse for sammenhænge og finurlige dele af historien.
  PS. Jeg har arbejdet som kommunal sagsbehandler. Opdatering af computere er lig med: forlænget kaffepause – fordi der er intet der virker, andet end kaffemaskinen.
  Med venlig hilsen
  Jakob

 3. Kåre Johannessen siger:

  Kære Sabine – jamen, det er en fornøjelse. Jeg kan slet ikke lade være ;-)

 4. Sabine Haugelund Hagens siger:

  Tak for glimrende løbende opdatering i mit hjemlands brogede historie.

Skriv en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.