Mine foredrag formidles via bureau´et Athenas, der kan kontaktes HER
Det også muligt at booke direkte hos mig
Gennem årene har jeg afholdt et meget stort antal foredrag, især selvfølgelig om historiske emner. Foredragene udgør ikke blot hovedandelen af min virksomhed – det er også min største fornøjelse! Et typisk foredrag varer ca. 2 x 45 minutter, med en kort pause indlagt og efterfølgende debat/spørgetid.
Det er vigtigt for mig, at foredragene fastholder den historiske interesse, som tilhørerne i forvejen har – og selvfølgelig gerne udbygger den. Derfor lægger jeg stor vægt på, at mine foredrag ikke blot skal være fagligt velfunderede, men også underholdende.
De gennemføres derfor som udgangspunkt i en munter, letløbende tone og med et glimt i øjet (det største kompliment jeg nogensinde har fået var, at jeg er “stand-up historiker”!)
De enkelte foredrag kan naturligvis tilpasses målgruppen; det samme emne kan præsenteres i pensionistklubber og i studenterkredse. Indholdet er selvfølgelig det samme, men formen indrettes efter tilhørerne.
Mine tidligere kunder omfatter blandt mange andre LOF, AOF, FOF, erhvervsvirksomheder, Flyvevåbnets Officerskole, Foreningen for Levnedsmiddelingeniører, Artillerimuseet i Varde, Dansk Flyhistorisk Union, Sorø Talentcamp HTX, Ældresagen, gymnasier, lokalhistoriske foreninger, højskoler, Politiet, seniorspejdere, frimurerloger, turistforeninger, biografer samt klubber og privatpersoner.
Der er intet minimums- eller maximumsantal tilhørere. Jeg har holdt foredrag for tre mennesker, og for mere end 150. Det afgørende for mig er ikke antallet, men interessen. Ud over foredrag har jeg flere gange leveret introduktioner til biografpremierer på historiske film. Jeg tilbyder også byvandringer over historisk tema (det kræver dog normalt booking i god tid, da der kan være meget forarbejde. Af samme grund fastlægges prisen for disse ture fra gang til gang, under hensyn til de konkrete omstændigheder).
Historien består som bekendt af historier – altså af fortællinger. Men nogle gange sejrer fortællelysten over sandheden, og hensynet til drama og spænding betyder, at forrygende eventyr træder i stedet for sandheden.
I foredraget ser vi nærmere på en række eksempler, hvor historiske fortællinger har været så spændende, så medrivende og så fascinerende… at vi simpelthen glemmer at de er løgn!
Vi skal f.eks. hilse på en pølsesvingende Jernkansler, en kvinde der blev kronet til dronning flere år efter sin død, og en topløs, sabelsvingende fyrstinde! De eneste fællesnævnere for historierne er, at de er drøngode fortællinger… og at de altså desværre aldrig har fundet sted, eller i bedste fald er stærkt fordrejede! En munter aften, hvor man samtidig bliver en lille smule klogere på hvad der er sket (og altså særligt ikke er sket) i fortiden!
2018 markerer hundredeåret for afslutningen på den Første Verdenskrig. I Danmark har Den Store Krig stået i skyggen af den 2. Verdenskrig, fordi vi var neutrale i 1914-18. Men i virkeligheden har den 1. Verdenskrig haft langt, langt større betydning – og ramte langt flere danskere, idet 25-30.000 dansksindede sønderjyder var indkaldt til den tyske hær. I foredraget ser vi nærmere på krigen, dens myter og fakta, dens årsager og dens store konsekvenser helt op i vor egen tid – men vi ser også nærmere på nogle af de danske deltagere, deres oplevelser og hverdagen i de mudrede skyttegrave. Endvidere er der mulighed for at se nærmere på et bredt udvalg af tidens våben og udstyr. (Læs mere om mit formidlingsarbejde med 1. Verdenskrig her)
Sagt om dette foredrag:
Det var en stor fornøjelse at høre Kåre Johannessens foredrag om I. verdenskrig, af flere grunde: Det var underholdende og serveret med et stort glimt i øjet, men var aldrig bare underholdning, tvært imod blev tilhørerne udfordret til at tage stilling til vores opfattelse af historien og ”historiske facts”. Hans store fortrolighed med stoffet gjorde, at foredraget kunne udvikle sig i en vekselvirkning med tilhørerne. Vi fik meget at vide – uden at have oplevet et kedeligt øjeblik!
(Kasper Høyer, Landet Kirke)
På Oplevelsescenter Vestvolden i Rødovre har vores gæster haft fornøjelsen af Kaare Johannesen som både re-enactor på Befæstningsdagen og som foredragsholder i Ejbybunkeren. I begge roller er han en sprudlende veloplagt og nærværende formidler med en fremragende kontakt til sit publikum.
(Martin Jespersen, Oplevelsescenter Vestvolden)
Mine forventninger til gårsdagens arrangement på Tørning Mølle var skyhøje – både til lagkagen og til dit foredrag. Lagkagen skuffede lidt, men det gjorde du bestemt ikke – faktisk fik jeg mere end jeg havde turdet håbe på. Dit foredrag om “Danskerne og Den Store krig” fangede mig (og resten af den ret store forsamling). Det havde kant og humor…… og jeg gik både klogere og godt underholdt derfra. (Henrik Engelstoft Jensen)
Vi ser nærmere på vore stolte, øksesvingende forfædre for tusind år siden – og især på, hvad de har måttet lægge navn og ansigt til sidenhen! Vikingerne er blevet brugt og misbrugt som få andre; de er blevet brugt til at sælge alt fra operaer over nazisme til leverpostej, hotdogs og vvs-installationer.
Vikingerne er simpelthen ét af de allerstærkeste brands, Danmark overhovedet kan byde på.
Sagt om dette foredrag:
Kåre Johannessen kombinerer stærk faglighed med kraftfulde og nærværende formidlingsgreb. Han griber sit publikum og holder nysgerrigheden ved lige hele vejen i gennem hvor balancen mellem det videnstunge, humoristiske, overraskende og eftertænksomme holdes perfekt.
(Mari Schmidt, Projektleder Kongens Togt/Danmark bliver til)
Hej Kåre,
Jeg vil gerne sige dig 1000 tak for dit rigtig gode foredrag. Tak fordi du formåede at få alle med. De har alle givet udtryk for at de lærte meget, og jeg kan høre snakken rundt omkring på kontorene i dag, handler om vikingerne. Du fik både lært os noget samtidig med at vi fik grinet, og det er altså den bedste måde at lære på.
(Anja Hoffmann-Nielsen, SYOSIL – foredraget gennemført på engelsk)
En gennemgang af alle de mystiske, dunkle, uhyggelige, sære og sjove skabninger, man troede verden var fuld af for 500 år siden. Vi hilser på varulve og vampyrer, men også på elverfolk, nisser, onde grisebasser, lygtemænd, levende døde og en masse andre fornøjelige skabninger. Og så får vi også opklaret, hvad landet Albanien og middelalderens fantasiskabninger har til fælles….
I en let, causerende og dybt subjektiv tone ses der nærmere på udvalgte navne i den danske kongerække. Hvem var de, hvorfor er de interessante, og hvordan kender vi myte fra sandhed? Vi hopper og springer fra den ene besynderlige fortælling til den næste. Det bliver rodet – men forhåbentlig både sjovt og interessant!
Sagt om dette foredrag:
Du havde god kontakt til tilhørerne – alle forholdt sig meget opmærksomme for ikke at gå glip af noget i et foredrag med en række konkrete oplysninger, årstal samt en mulig aflivning af nogle myter i historien. En meget kompetent præsentation af det, som vi gerne ville høre om – nemlig nogle interessante historiske perioder.
Nogle af deltagerne nævnte, at de jo godt kendte det, der blev fortalt om, men aldrig havde fået det præsenteret på så engageret og morsom måde.
(Lisbeth Jensen, Leder af Seniorhøjskolen Kerteminde)
Med udgangspunkt i min roman “Kejserhøgen” fortælles om de første krigsflyvere under 1. verdenskrig, og især om den “Røde Baron” von Richthofen (der levede i virkeligheden, og altså ikke er opfundet til tegneserien Radiserne). Vi møder ufattelig tapperhed hos de unge mænd, der med livet som indsats førte flyvningen fra en dødsensfarlig hobby til vore dages sikre massetransport. Folk, der for mindre end hundrede år siden levede, handlede og tænkte som middelalderens riddere. Et foredrag med luft under vingerne, fascinerende detaljer og drabelige anekdoter. Læs nærmere om Kejserhøgen
Med udgangspunkt i min bog “Hor Saa Vide” kigger vi nærmere på vore fjerne forfædre dér, hvor de er allermest ubeskyttede: under lagnerne! Det vil vise sig, at ting ikke altid bliver bedre og mere frigjort med tiden; vi synes i dag, at vi er så åbne og rummelige… men et nærmere eftersyn viser, at man for 600 år siden så sandelig også forstod at more sig! Foredraget holdes i en nogenlunde sober tone, men kildeteksterne må selvfølgelig læses op som de er – og der er ingen garanti mod røde ører ;-) Læs nærmere om bogen bag foredraget HER
Sagt om dette foredrag:
Tirsdag d. 10. marts 2015, havde Sakskøbing Lokalhistoriske Forening besøg af Kåre Johannessen, med foredraget “Hor Saa Vide – seksualiteten i middelalderen”. Det lidt vovede emne havde ikke skræmt medlemmerne væk, og vi havde en fornøjelig aften, foredraget blev holdt i en sober tone, og med masser af humor, selv de mest “vovede” episoder gled ned med et smil. En fin aften.
(Viggo Christiansen, Sakskøbing Lokalhistoriske Forening)
Det er en kendt sag, at det er sejrherren der skriver historien. Det gælder fra de ældste tider til idag, fra romerne til Irakkrigen. Når man betragter den vestlige verdens historie kan man undre sig over, hvordan fortidens mennesker dog har kunnet tro på de utroligste ting, blot fordi de stod i historiebøgerne – men er vi i virkeligheden ret meget bedre idag?
I foredraget ser vi nærmere på nogle af de fordrejning, omskrivninger, fortielser og rene og skære løgne, det gennem tiden er lykkedes at gøre til urokkelige sandheder i offentlighedens øjne. Vi vil få at se, hvordan dét, vi troede var helte og skurke, i virkeligheden er slyngler og skurke. Historiens helte får et eftertrykkeligt hak i tuden (og en enkelt skurk eller to får måske også en slags oprejsning…) Foredragsholderen er uddannet historiker – og således selv professionel, eksamineret løgner ;-)
Sagt om dette foredrag:
Historiker Kåre Johannessen kom veloplagt og holdt et foredrag om historie. Ikke specifikt om et bestemt stykke historie, selv om det også blev dækket, men om historie generelt. Om hvorfor vi har historie, hvorfor vi undersøger den, og hvorfor den er spændende. Og hvis man ikke tilfældigvis synes den er det, så kan det være at man skulle høre på Kåre Johannessen, for han kom med ret overbevisende argumenter.
(Fra anmeldelse af fællesoplæg i Studenteravisen, Vordingborg Gymnasium)
Når man ser på verdenshistorien kan det ind imellem se ud, som om menneskeheden er en flok lallende fjolser.
Det er der naturligvis en forklaring på… vi ER en flok fjolser! Det er på én gang interessant og foruroligende at høre, hvilke vanvittige udtalelser denne verdens store ledere gennem tiderne har gjort sig skyldige i. I dette muntre foredrag fremlægges en mængde eksempler på, hvilke snæversynede, indskrænkede og rent ud idiotiske udtalelser, magthavere og meningsdannere op gennem historien har gjort sig selv til grin med. Hør f.eks. guldkorn fra Winston Churchill, Thomas Jefferson, Abraham Lincoln, Mahatma Ghandi, Martin Luther, og en lang række andre kendte og mindre kendte kloge hoveder!
Sagt om dette foredrag:
Nysted Folkeuniversitet har haft den store fornøjelse at kunne tilbyde flere foredrag med Kåre Johannessen. Hver gang har det været en stor succes. Kåre er en fantastisk fortæller, der med sin store viden, sit engagement og sin beherskelse af det levende ord har sit publikums fulde opmærksomhed. Man går beriget og oplivet fra et foredrag med Kåre.
(Marianne B. Hansen, formand, Nysted Folkeuniversitet)
Stort set alle større danke byer har deres rødder i middelalderen. Men selv om der for det trænede øje ofte er mange spor af byernes fortid, kan det være meget svært at forestille sig, hvordan livet og dagligdagen egentlig har formet sig for byboerne dengang. Hvad var byernes funktion? Hvordan stod by-befolkningen i forhold til landbefolkningen? Hvor store var byerne?
Med udgangspunkt i Vordingborg fortæller Kåre Johannessen om de danske byers tidlige historie, deres opbygning, udseende og funktion. Og undervejs får tilhørerne bl.a. forklaringen på, hvorfor middelalderens byer var sin tids svar på Internettet…
Dette foredrag er delvis baseret på mine udsendelser for TV2øst.
Sagt om dette foredrag:
Kåre Johannesen afholdt i efteråret 2016 tre middelalderforedrag på Vordingborg Bibliotekernes filialer i Vordingborg, Stege og Præstø. Foredragene blev krydret med lokalhistoriske oplysninger og anekdoter for de tre byer. Der var fulde huse og tilhørerne har udtrykt stor tilfredshed. Kåre er en fantastisk formidler, og han holdt publikum fanget med en levende og humoristisk historiefortælling. Dejlig oplevelse at gå både klogere og gladere fra et foredrag. (Erik Thorlund Jepsen, Biblioteksleder, Vordingborg Biblioteker)
På Lolland afholdes her i 2016 hele 2 byjubilæer. Maribo kan fejre 600 år og Nakskov 750 år – og det skal selvfølgelig fejres. Derfor inviterede LollandBibliotekerne historiker Kåre Johannessen til at holde foredraget ”Middelalderbyen som fænomen” på biblioteket i Nakskov d. 6. februar. Det blev en forrygende succes med 130 begejstrede tilhørere. Kåre Johannessen er en blændende formidler at danskernes historie – og foredraget om ”Middelalderbyen som fænomen” var ingen undtagelse!
Så ønsker men et foredrag om historiske emner, og man vil være sikker på succes, så kan vi varmt anbefale Kåre Johannessen som formidler.
(Lise Wriedt, LollandBibliotekerne)
Havet har altid fascineret mennesket. Havet har været en ny verden, der skulle udforskes og erobres, og der er masser af drabelige og spændende fortællinger om livet på fjerne oceaner. I dette foredrag fortælles om en række historiske skibe, der intet andet har med hinanden at gøre, end at de er spændende, dramatiske… og virkelige! Beretninger, der ikke lader ”Skatteøen” og Long John Silvers skipperskrøner noget efter! Vi møder nogle af vikingetidens uforfærdede opdagelsesrejsende på deres sejladser til Island, Grønland og Amerika. Der bliver kigget nærmere på ulykkesskibet Wasa, der gik til bunds efter få timers sejlads i Stockholms skærgård 1628. Vi hører den utrolige og uhyggelige historie om den hollandske ostindienfarer Batavia, der forliste ud for Australiens kyst i 1629… med selveste djævlen om bord! Selvfølgelig bliver der set nærmere på det mest berømte skibsforlis nogensinde, Titanic, der forsvandt i Atlanterhavets bølger i 1912 – og vi slutter af med en mindre kendt, men ikke mindre eventyrlig fortælling om den tyske krydser Emden, der på fantastisk vis legede kispus med hele de samlede engelske, franske og russiske krigsflåder i Østen i 1914 – og hvis matroser omsider nåede hjem… på kamelryg!
En aften med saltvand og skumsprøjt, kanontorden, eventyr og drama!
Sagt om dette foredrag:
At høre Kåre Johannessen tale om Havets Legender er noget af en fest! Han førte os med sprudlende nærvær og overlegen viden ud på de vilde vover og øde øer og ned på havets bund, mens han snoede rørende, grandiøse og grusomme skæbner omkring os til publikums gys og hjertelige latter. En kæmpe tak for en gevaldig oplevelse!
(Seniorkredsen i Græsted)
Til en rigtig dansk jul hører som bekendt en lang række traditioner – men hvor kommer juletræet, julesnapsen, nissegrøden på loftet, den gode juleøl og alle de andre herlige faste indslag egentlig fra? Hvor ”dansk” er egentlig vores danske jul?
Julen er som bekendt en fejring af Jesu fødsel, men ser man nærmere på den opdager man, at der er langt mere i det end som så. Julen er i virkeligheden i mindst lige så høj grad fyldt med det argeste hedenskab, og i baggrunden lurer både bronzealderens soldyrkelse, åndetro og Odin selv! Og for ikke så forfærdeligt længe siden var højtiden forbundet med “julelege”, der selv med moderne øjne var… temmelig vovede!
Sagt om dette foredrag:
Kåre skuffede ikke – vi fik det vildeste oplæg om vores alle sammens, gode gamle danske jul – or not…..fra Slattenpatten og de vovede julestuer med ”æltelegen” og ”julebispen” (det var næsten som at være der selv). Vi kom også omkring Odin og de tidligste hedenske ritualer, alt sammen leveret med et glimt i øjet og ikke mindst med kilderne i orden.
Der blev grint en del – og hvor er det befriende at der blev talt lige ud af posen!
Vi glæder os allerede til næste gang Kåre kigger forbi.
(Benedikte Jeppesen, Formidlingsleder, Den Fynske Landsby)
En kortfattet gennemgang af de store krige med svenskerne i 1600-tallet, med særlig fokus på Karl Gustavs tur over isen fra Fyn til Lolland i 1658, og de drabelige begivenheder i forbindelse hermed. Vi møder så spændende personligheder som Svend Poulsen Gønge, svenskekongen Karl X. Gustav, og forræderen over dem alle: Corfitz Ulfeldt!
Et ret underholdende foredrag der ikke kræver forudgående viden om historie.
I 2017 fejrede vi 500-året for Martin Luthers berømte 95 teser på kirkedøren i Wittenberg, der som bekendt blev startskuddet til reformationen.
Martin Luther regnes med rette for én af grundpillerne under den moderne vestlige kultur. Det kan derfor være både gavnligt og interessant at tage et frisk kig på manden og hans værk – herunder de aspekter, der ikke har fundet vej til den brede, folkelige bevidsthed. Der er nemlig på visse punkter meget langt fra den brede opfattelse af Luther til den historiske Luther!
I sikker forvisning om, at jubilæumsåret så rigeligt har fremhævet alle Martin Luthers fortræffeligheder tilbydes hermed et foredrag, der sætter fokus på “den anden side”. Den dunkle og ubehagelige side. Den side af Luther, vi måske har det bedst med slet ikke at kende til.
For et par timer påtager foredragsholderen sig beredvilligt rollen som “djævelens advokat” (om ikke for andet, så for balancens skyld.)
Er man stærk nok i sin tro til at turde blive udfordret, og rummelig nok til at høre ubehagelige sandheder… så er dette foredrag det rette valg!
Sagt om dette foredrag:
Kåre er en underholdende mand, som kan fange sit publikum og fastholde det fra start til slut. Det beviste han i Ældre Sagen i Ringsted […] Vi vidste godt, at det ville blive lidt alternativt, og det glædede vi os til. Det var da også en særdeles farverig Luther, vi blev præsenteret for på godt og ondt – ligesom foredragsholderen selv – uden sammenligning i øvrigt. På en upartisk og nøgtern møde, og med en god del humor, kom han bag facaden på denne ”velkendte” person, så vi sad tilbage med et smil på læben og et mere nuanceret billede af ”reformationens fader” […] Prøv det selv!
(Annette Teilmann, Ældresagen Ringsted)
Bøddelhåndværket må være blandt de mest foragtede gennem tiderne. De, der havde andres død og lidelse som levevej, var automatisk sat udenfor det gode selskab og var næsten lige så ugleset som de forbrydere, der udgjorde deres kundegrundlag. Men samtidig var bødlen en uundværlig embedsmand, der udførte domstolenes afgørelser.
Om bødlernes personlige forhold, tanker og følelser i middelalder og renaissance vides meget lidt, men i foredraget gives et indblik i hvordan disse mennesker fungerede i samfundet. Med udgangspunkt i bl.a. den dagbog, som Nürnberg-bødlen Mester Franz førte i 1500-tallet, kalkmalerier, lovtekster og andre kilder, kommer vi ind på livet af ét af de mest blodige og rå håndværk, der nogensinde har eksisteret.
2015 markerede hundredeåret for kvindernes valgret i Danmark. Men kampen for ligeværd, anerkendelse og selvstændighed hverken startede eller sluttede i 1915; forud var gået en århundreder lang strid – og den er såmænd ikke helt ført til ende endnu!
I foredraget ser vi nærmere på, hvordan den ene halvdel af menneskeheden gennem tiden har behandlet den anden halvdel, fra skrønen om Evas æbleskud over græske dramatikere og romerske naturforskere, rapkæftede revolutions-strigler og blussende borgerfrøkner med en mission, til nutidens neo-feminister. Foredragsholderen har aldrig været kvinde, men har med stor iver studeret emnet gennem ca. 40 år.
Sagt om dette foredrag:
Stenløse Historiske Forening har haft Kåre Johannesen til at holde foredrag om kvindeliv i anledning af 100året for kvinders valgret i Danmark nov. 2015. Det var en interessant aften med nedslag i de lange linjer i historien, og med glimt fra de gamle grækere og udblik til verden uden for Danmark. Desuden kom Kåre Johannesen ind på kvinders vilkår i nyere tid, altsammen i et meget engageret og levende foredrag.
(Grethe Rung, Stenløse Historiske Forening)
Næst efter dronningen må Tordenskjold være den hyppigst afbillede dansker nogensinde. Hans portræt pryder nemlig størstedelen af de danske tændstikæsker! Når fabrikant H.E. Gosch i 1865 valgte at kalde sine nye sikkerhedstændstikker for “Tordenskjold” var det for at kaste en handske i ansigtet på de svenske tændstikmagnater, der på det tidspunkt dominerede verdensmarkedet. Ham var svenskerne nemlig rigtig bange for!
En af Danmarks største søhelte, Peter Wessel Tordenskjold (der iøvrigt var nordmand) besejrede nemlig svenskerne i slaget ved Dynekilen 8. juli 1716, for rundt regnet 300 år siden, under den Store Nordiske Krig. Der knytter sig en mængde myter til navnet Tordenskjold. Alene hans død som kun 30-årig under en duel i 1720 har givet anledning til adskillige konspirationsteorier om komplotter med tråde helt op til det svenske kongehus!
I foredraget ser vi nærmere på virkelighedens Tordenskjold. Vi forsøger at luge ud i de værste myter, og ser nærmere på den historiske Tordenskjolds betydning. Vi får også opklaret, hvilken rolle en syvhovedet slange og den berømte Baron von Münchhausen spiller i Tordenskjolds død!
Sagt om dette foredrag:
60 frivillige medarbejdere fra Allerød Bio fik en times pep-foredrag om Tordenskjold på vores årlige møde. Med sådan en foredragsholder behøver man faktisk ikke biografens lærred – det var nemt at “lave” billederne selv. Alle blev underholdt, oplyste og tilfredse. Tak.
(Judith Flesborg, Allerød Bio)
Vi ved allesammen, at det var Christian den Fjerde der byggede Rundetårn, og at Svend Poulsen Gønge ene mand besejrede hele den svenske hær (med lidt hjælp fra Tordenskjold). Rygraden i dansk historieforståelse var gennem århundreder kongerækken. Men hvor meget betød de enkelte konger egentlig for den jævne dansker? Og hvor stor betydning havde svenskekrigene for almindelige bønder, når alt kommer til alt?
I virkeligheden var mange af de hændelser, vi har lært at opfatte som “vigtige”, uden særlig betydning for den brede befolkning. I foredraget prøver vi at viske tavlen ren, og med friske øjne se på hvilke (såkaldte!) store og afgørende begivenheder der reelt var fuldkomment uinteressante for alle andre end en lille magtelite – og hvilke virkeligt afgørende og betydningsfulde hændelser som er blevet helt glemt i historieskrivningen…
Selvfølgelig “hader” jeg ikke guldalderen. Det er en overdrivelse (og egentlig holder jeg rigtig meget af visse aspekter af perioden). Men jeg har alvorlige forbehold overfor den periode, vi omtaler som “Guldalderen”, eller romantikken.
I foredraget tages rundt regnet de første tre fjerdedele af 1800tallet under kærlig behandling, hvor det gøres klart hvorfor der aldeles ikke var tale om en “gylden tid”, fuld af yndig krinoline og indsigtsfulde åndsfyrster – men i mindst lige så høj grad en tid, hvis tåbelige vrøvl og skadevirkninger stadig hjemsøger os den dag idag!
Med glimt i øjet (og et vist mål hjertevarme) griber vi fat i nakkeskinnet på Oehlenschläger, Grundtvig, Thorvaldsen og alle de andre kloge hoveder, og forsøger at rydde ud i de sentimentale tåger! Længe leve fornuften!
Familien er rammen om det moderne, danske liv. Fra politisk hold tales der om ”familieværdier”, vi fejrer den traditionelle ”familiejul”, og tager på ”familieferier” – muligvis endda i vores ”familiebil”. En stor del af danskerne bor i énfamilieshuse. Familien er definerende for den moderne dansker, den er selve kernen i vores identitet.
Men hvordan har familien egentlig set ud, i historisk perspektiv? Har familien altid været indrettet som den er nu, med far, mor, 2,4 barn og kanariefugl? Er familien en naturgiven ting, eller er den kulturelt betinget?
I foredraget følger vi de sociale strukturer, der siden de ældste tider har formet vores dagligliv og omgangsformer. Vi hører også om, hvordan en tabt krukke korn, den katolske kirke og en dampmaskine hver på sin måde har haft enorm betydning for vores måde at indrette os på.
Sagt om dette foredrag:
Den 15. Juni 2019 runder vores nationalflag et halvskarpt hjørne. Da er det nemlig præcis 800 år siden, Dannebrog faldt ned fra himlen under slaget ved Lyndanise i 1219… ifølge myten!
Præcis hvordan det faktisk gik til, da vi fik vores flag, ved vi strengt taget ikke. Men flaget er stadig et stærkt symbol på ”det danske”, og er i øvrigt indehaver af et par fine verdensrekorder: det er det ældste nationalflag i verden, der stadig er i brug – og formentlig dét nationalflag i hele verden, der er allermest populært!
Vi elsker nemlig vores flag. Ingen nationer flager med en sådan iver som danskerne, og rigsbanneret har noget nær universel opbakning i befolkningen (selv om det faktisk i en periode var forbudt herhjemme!)
Vores flag både bæres og tynges af symbolværdien – men hvad er historien bag Dannebrog? Hvad er myte, og hvad er sandhed? Her fortælles kærligt og kritisk om en livskraftig fødselar!
Perioden mellem de to store verdenskrige, fra 1918 til 1939, bliver ofte lidt glemt, og affejes som en ligegyldig ventetid mellem to store, afgørende begivenheder.
Men i virkeligheden var det en tid, der bød på enorme omvæltninger, både politisk, socialt og kunstnerisk; i Tyskland var Weimarrepublikken et eksperiment med demokrati, i USA skabte krise og spritforbud gangstervælde – og i Danmark opfandt vi velfærdsstaten.
Foredraget tager tilhøreren med på en slentretur gennem en overset tid, hvor vi hører om fanatiske nationalister, fjantede jazz-piger, sultende arbejdsløse, banebrydende filmkunstnere… og en masse andet godt!
Sagt om dette foredrag:
[…] et veritabelt ridt igennem både flere verdensdele og allehånde temaer fra fredstraktater, politiske strategier og krigsførelse over de brølende tyvere til kulturlivet, kunstneriske strømninger og litteraturen. Trods mange afstikkere undervejs blev vi ledt sikkert igennem aftenen, og af publikums nærvær under foredraget og den efterfølgende eftersnak kunne vi konstatere, at også dette nye foredrag leverer varen: en underholdende og indholdsrig aften i og om mellemkrigstiden.
Trine Marie Ulleriks, Greve Bibliotek
Alle eventyr er gode historer – og al historie er en lille smule eventyr. I dette foredrag causeres over forholdet mellem historiske fakta, og fiktionens skildringer af historiens velkendte personligheder. Romaner, film og TV-serier har alle dage taget udgangspunkt i en genkendelig historisk virkelighed, og det er meget ofte herfra, de fleste af os henter vores forståelse af både Danmarks- og Verdenshistorien.
Under oplægget bliver der taget forsvarligt fat i nakkeskindet på en række velkendte historiske skikkelser, der alle har dét til fælles, at de også har optrådt i fiktionen. Her kan man bl.a. møde Christian II, Svend Poulsen Gønge, Den Røde Baron, og gangsterparret Bonnie & Clyde. Der er lagt an til en både tanke- og lattervækkende aften med fokus på, hvordan fiktionen former forståelsen af vores fælles fortid.
Sagt om dette foredrag:
Vi synes, at dit koncept fungerede rigtig fint. Din vinkel var interessant – og du navigerede godt imellem den historiskes virkelighed og fiktionen. Her var der mange spændende og interessante pointer, som helt sikkert gav stof til eftertanke. Og det gav god mening, at du trak tråde op til i dag som perspektivering.
Det var et underholdende foredrag – og publikum var med hele vejen.
Maria Orup Kristensen, Odense Hovedbibliotek
Havde man overhovedet fritid i middelalderen? Ja – faktisk havde man omtrent lige så mange fridage, som vi har i dag; selvom ordet “fritid” var ganske ukendt, eksisterede fænomenet skam!
I dette foredrag hører vi om spil, sport og underholdning, både den private og den professionelle; og vi ser nærmere på en række idrætter og sportsgrene, som måske virker bekendte… men som dog var markant anderledes end vi kender dem – typisk en hel del mere voldelige!
Vi hører om narren (der slet ikke var, hvad de fleste forestiller sig) og gøgleren (der ikke hed gøgler, men leger), om tidens pop-idol, troubaduren, om datidens SuperWrestling – ridderturneringerne – og en mængde andre spændende skikkelser og aktiviteter. Der berettes bl.a. om dødelige brætspil og fordærvelige kortspil, om islandske psykopatspil, og om de meget, meget skadelige terninger.
Kort sagt: her får man et indblik i, hvordan folk slog tiden (og ikke sjældent hinanden) ihjel i tiden før TV og computerspil!
Foredraget er baseret på min bog Fritid og Forlystelser – træning, morskab og tidsfordriv i middelalderen (Turbine, 2023)