Glade Jul, Lumre Jul (inspiration til helligdagene)

Den Djævelske Jul (en stilfærdig advarsel)
29. november 2016
Indtryk fra et Hul i Jorden
12. december 2016

Glade Jul, Lumre Jul (inspiration til helligdagene)

"Nippe Strå"; i sig selv en forholdsvis uskyldig kysseleg... men hvad kan det dog ikke føre til senere på aftenen? (!)

“Nippe Strå”; i sig selv en forholdsvis uskyldig kysseleg… men hvad kan det dog ikke føre til senere på aftenen? (!)

I kølvandet på sidste uges indlæg – som jeg forventer har efterladt læseren grundigt skjult under sengetæppet, neglebidende og med angstens sved piblende ned ad panden i (velbegrundet!) angst for alle de djævlerier og mørkemagters huséren som juletiden indvarsler – følger her til almindelig forløsning og opmuntring en beretning om “medaljens forside”. Julen er nemlig ikke kun, som man ellers let kunne forledes til at tro, en tid for skræk, rædsel, gru og uhygge. Det er også en tid for grådighed, fråds, liderlighed og alskens andre fornøjeligheder!

Moderne optryk af Pontoppidans pietistiske galde-opstød fra 1736, der bander de uanstændige julestuer langt ned i det sorteste Helvede.

Nyere optryk af biskop Pontoppidans pietistiske galde-opstød fra 1736, der bander de uanstændige julestuer langt ned i det sorteste Helvede.

At festlighederne i julen af og til kan tage en lille smule overhånd turde være de fleste bekendt. Vi kender vel alle til, at sunde spisevaner og hyppig motion højtiden over erstattes af god mad i (alt for!) rigelige mængder, julesnaps og juleøl, kager og konfekt og højtidelige løfter om bod & forbedring… efter nytår! Faktisk kan det være svært at forestille sig, hvordan julen i Danmark skulle kunne gøres mere frådsende umådeholden end den allerede er.

Men man behøver i virkeligheden ikke kigge langt bagud i historien for at se, at fejringen af Jesus´ fødselsdag kan være en hel del mere larmende forlystelsessyg, uartig og, jah, rent ud uanstændig, end vi er vant til i dag! Dersom man går rundt & forestiller sig, at livet på landet for halvandethundrede år siden var sådan lidt tamt, mat og kedsommeligt – så kan man altså godt tro om igen. Det var bestemt ikke alle aspekter af landbolivet, der fandt vej til Morten Korchs skildringer!

Rigtig glædelig jul! ;-D

***

Se blogindlægget her: https://www.youtube.com/watch?v=wx9JlMeYM1w

Skriv en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.