Sagnhelt på Udebane
16. januar 2017Uffe og Vermund – duellen i Ejderen
3. februar 2017Historiequizzen – bag kameraet
Højstskattede og utvivlsomt historieinteresserede læser!
Som det måske vil være nogen bekendt har jeg fornøjelsen at tage del i DR-K´s allerbedste historiequiz nogensinde: Historiequizzen! Og ret ofte oplever jeg at blive standset på gaden af folk, der roser programmerne i almindelighed og min charmerende uvidenhed i særdeleshed. Et typisk forløb kunne være omtrent som følger:
Fremmed mand/kvinde: “Halløj, De dér med hatten! Er det ikke Dem fra fjernsynet?”
Kåre (beskedent): “Joh… det er da såmænd ikke helt utænkeligt…”
Fremmed mand/kvinde (selvsikkert): “Vent nu lidt, sig det ikke…. De er ham der Kaare, ikkesandt? Kaare R. Skou!”
Kåre (stadig beskedent, men nu lettere befippet): “Æh… næh. Nej, det… er jeg nu ikke…”
Fremmed mand/kvinde (triumferende): “Jojo! Ih, vi elsker Kunstquizzen hjemme hos os!”
Kåre: “Øhm… Det forstår jeg sandelig godt. Men lige i dette tilfælde mener De vist Historiequizzen…?”
Fremmed mand/kvinde: “Jaja, whatever. Det er i hvert fald godt. Er han ikke morsom at arbejde sammen med, ham Adrian Hux?”
(etcetera, ad absurdum)
(Faktisk er jeg engang trådt ind i en foredragssal, der til sidste mand forventede et foredrag med Kaare R. Skou. Det blev en hyggelig, men ret mærkelig aften)
Men nuvel, O brave læser! I denne uge består bloggen så i et smugkig ind i den betagende og æventyrlige verden, der ligger gemt bag kameraerne når vi optager Historiequizzen! Sæson 2017 påbegyndes om føje tid, helt præcis onsdag den 8. februar kl. 21.00 (som altid, naturligvis, på Danmarks bedste pubic service-kanal: DR-K)! Og splitte mine bramsejl, om ikke der er herlige sager at se frem til! ;-)
***
Se ugens blogindlæg her: https://www.youtube.com/watch?v=DooCUd1bTDU
6 Comments
Har fuldt med i Historiequizzen så længe jeg kan huske og nu for en historiestuderende som jeg, inspirerer den mig enormt meget. Det er altid spændende at lærer noget nyt og mange af emnerne kan jeg bruge på studiet. Det er især spændende at se nogle museer, som jeg ikke har besøgt selv. Dvs. Historiequizzen får mig til at tænke, at det er tid til at besøge et nyt museum. :)
Det er i sig selv fremragende formidling, at quizzen henlægges til museer og historiske bygninger – selv de steder, man kender, ser man med nye øjne. Men er der udsigt til, at I kommer lidt mere rundt i landet? Jylland, Fyn, Bornholm og udkants-Sjælland rummer jo adskillige spændende steder – nok til at serien kan fortsætte til evig tid!
Fra det mørkeste vest-sjælland skal der, til de øvrige højtærede kommentarister, lyde et klingende ” Hørt!” Som dreven kultur- og museumsbruger (dvs. Stam-seer til HQ) kender man udemærket Frilandsmuseet, Christiansborg slot, Davids samling og de mange andre udemærkede Københavner-nære institutioner. Men programmet kilder, kradser og pirrer dog først rigtigt, når HQ en sjælden gang imellem har bevæget sig ud i den dunkle provins og gjort glimrende programmer om ukendte museer og historiske steder. F.eks. det fine program om Fattighuset i Svendborg, der både var spændende og bragte ny viden på banen for mig selv og gemalen. Det gjorde, at vi rent faktisk ikke kendte de fleste svar på forhånd og gjorde gættelegen langt mere fængende og – ikke mindst – berigende i historisk viden. Faktisk fik jeg straks lyst til at hive hele familien med til Svendborg med første express-tog, hvilket aldrig før er faldet mig ind (Undskyld Svendborg). Og det er vel når alt kommer til alt HQs formål – at betage befolkningen med alle de finurlige kringelkroge i historien og skabe lyst og videbegær til at søge mere historisk viden i det ganske land? Jeg skal ikke her sige hvilke landsdele man bør opsøge, blot opfordere til at man – nu hvor programmets er veletableret – vover pelsen og virkelig opsøger de små steder som ligger nærmere hav end stenbro; herregårdene med de saftige historier, lokalmuseerne med de unikke små historier, historiske bygninger med national betydning fra dengang havnebyer, overfartssteder, udskibningssteder og befæstninger ikke kun centrerede sig om hovedstaden. Kort sagt; brug programmet til at gøre de små, unikke og ukendte pletter Danmarks historie over alt i landet kendte!
Sjovt det der med Ida Sonnberg’s indlæg :-)
Jeg tænkte lidt det samme, bl.a. fordi din kjære modkambattant hr. Donatzky på sin Facebook-profil, her på det sidste har smidt et par foto’s af steder hvor I optager Historie-quizzen og spurgt hvor det er henne, og det det så slog mig, at det er meget københavner-lokalt.
Nu er jeg selv kjøvenhavner af fødsel – født på Nørrebro på Sct. Joseph Hospital i det Herrens år 1955 – og kan genkende mange af stederne med det vuns (det skrev jeg også på hr. Donatzky’s FB-kommentarfelt (i det tilfælde Lauritzens lufthavnsterminal) som første mand….og tror du jeg vandt noget ?? Nope…..yderst skuffende ….hrmnpfff).
Men altså, det der med “Københavneriet”……for “os kjøbenhavnere” kunne det være sjovt at se noget andet end det lokale…som f.eks. Lolland som Ida Sonnberg foreslår. Personligt kender jeg kun til Maribo-Bandholm veteranbanen, Knuthenborg Dyre-halløj, Maribo-søerne p.g.a. Ørne og gæs m.m. samt det lille fiskerleje Langø, hvor jeg for år tilbage studerede en arktisk Ismåge, der havde forvildet sig dertil….og så det pragtfulde kunstmuseum Fuglsang og Skejten. Altså, der må da være mere at se andre steder som f.eks. Møn, Langeland, Tåsinge, Fyn og hele hovedlandet derovre. DET syntes jeg, som boende her på Djævle-øen, kunne være sjovt. En rigtig STOR del af vores historie er trods alt sket andre steder.
Jeg ved, at den kjære vært hr. Adrian Hughes, jo cykler rundt i det ganske danske land i sine ferier og han MÅ da for pokker have set steder hvor det er muligt at få lavet Historie-quizzen. Selv har Lillemor og jeg taget den nederste del af Hærvejen her i efteråret og det var yderst interessant og kom ikke og sige, at det Sønderjyske ikke emmer af Historie.
Der er nok af steder at tage hen.
Hils D’Herrer Kaare R.Skov og Donatzky, når du ser dem
Som en langtids elsker af HQ og selvfølgelig herren selv, er det mig en konstant fornøjelse både at se programmet, nyde indholdet og forhåbentlig blive en smule klogere på dit og dat.
MEN som ikke-københavner ville det være en endnu større fornøjelse, at kunne tænde for HQ og opleve andre dele af landet samt blive klogere på deres museet og historier.
Mit eget elskede Lolland (bevares også Falster) ville jo være en oplagt mulighed i forhold til Herregårds historie, oplysningstid, Stavnsbåndet, CDF Reventlow samt Stuensee (Ja vi på Reventlow Museet Pederstrup har sågar udstilling om Doctor pilfinger i sæson 2017 *wink wink nudge nudge*) Så kom glad! jeg er sikker på at vi fra Museum Lolland Falster vil give et nap med og vores noget så kyndige Historikere være behjælpelige.
Men ja, programmet for mig vil blive betydelig mere appellerende, hvis I tager showet “on the road” til andre steder end hovedstads og Storbyområderne.
De kærligste Hilsner
Ida Sonberg