Nyt fra TVøst (et skamløst reklameindslag)

Danskismens Højborg – Skamlingsbanken
8. oktober 2018
Koncentrationslejre & Selektiv Hukommelse
23. oktober 2018

Nyt fra TVøst (et skamløst reklameindslag)

(Fra en tidligere optagelse)

Når man ernærer sig som selverhvervende historieformidler er det et grundvilkår, at man er nødt til at slå lidt på tromme for sig selv. Der må reklameres. Og skønt det egentlig strider imod min beskedne og selvudslettende natur, er jeg selvfølgelig ind imellem nødt til at tænke lidt kommercielt; der er trods alt ingen mening i at fortælle løs, hvis ingen opdager at man gør det! Denne uges indspark er derfor et vaskeægte, utilsløret PR-fremstød!

Gennem årene har jeg foretaget mig rigtig mange forskellige ting, alene indenfor historiefaget, og langt det meste – jeg kan på stående fod faktisk ikke komme i tanke om et eneste, hvor det ikke var tilfældet – har været rigtig, rigtig morsomt. Men det er jo ingen hemmelighed, at jeg altid har holdt meget af at arbejde med TV-mediet. På sin vis var det TV, der i sin tid skubbede mig ind på vejen som selvstændig, omend det skulle tage en længere årrække før effekten slog igennem; det var nemlig de gode og venlige mennesker på TV2´s sjællandske regionalstation, TVøst, der i sin tid første gang for alvor gav mig plads og skærmtid til at boltre mig på, da den herlige Signe Ryge Petersen inviterede mig med ud i landskabet i en programrække om historiske sightseeings på Sjælland.

Arbejdet med TVøst har gennem årene budt på rigtig mange spøjse oplevelser – her med Sille Roulund på Lindholm, for at fortælle om Ellehammers flyvning i 1906.

Siden blev det gennem årene til en lang række programmer i regi af TVøst. Vi lavede blandt andet programserier om købstæderne, om krigens spor, om kalkmalerier, om kunstværker, og jeg fik sågar lov at lave min helt egen Danmarkshistorie fra istiden til 1945 (som iøvrigt, hvis jeg i al ubeskedenhed skal sige det selv, faktisk ikke blev helt ringe, alt taget i betragtning; ligesom en del af de øvrige programrækker er alle seriens 11 afsnit stadig tilgængelig på stationens hjemmeside, og kan ses HER).

Sidenhen kom andre medier til; i perioder har jeg lavet faste indslag i formiddagsradioen på DR´s P3, og selvfølgelig den vidunderlige Historiequiz på DR-K.  Den ene pragtfulde opgave har afløst den anden.

Jeg har aldrig orket at tælle sammen, præcis hvor mange timers TV jeg har nået at lave for TVøst – men det blev til nogle stykker. Gennem årene har vi i hvert fald rundet sammenlagt mindst 60 timers udsendelser. Men alting har sin tid, og til sidst havde vi nået et punkt, hvor jeg dels fornemmede at danskerne havde set rigeligt til mit grimme fjæs… og dels var vi helt bogstaveligt løbet tør for ting at fortælle om i stationens sendeområde (regionalstationerne laver af indlysende årsager kun udsendelser om emner indenfor deres eget sendeområde). TV-mediet forudsætter trods alt, at der er ét eller andet, kameraet kan fokusere på; der skal helt enkelt “være noget at filme” – og nu var vi altså løbet tør for emner! Den sidste produktion blev lavet i 2014, for næsten fem år siden.

Producer-Jacob har mange sjove idéer til, hvad værten kan udsættes for; her er han sød ved mig, og arrangerer en hyggelig tur i hestevogn. Andre gange synes han, at jeg skal forsøge om jeg kan prutte en kampesten itu (!)

Men nu kører vi sør´me igen! I slutningen af 2017 blev jeg kontaktet af min gode ven, den på alle måder fortræffelige fotograf og producer Jacob Topsøe, med et forslag om at lave endnu en runde programmer til TVøst – denne gang med emnet “myter”!

I grunden kan jeg ikke tillade mig at tage mere end en beskeden portion af æren for serien. Det er nemlig Jacob, der har ydet langt den største indsats, og har stået for det meste af den forudgående research; i virkeligheden er serien i langt højere grad hans fortjeneste end min ;-)

Programrækken består af ialt 12 udsendelser, én for hver kommune i TVøst´s sendeområde, og tager en række kendte og mindre kendte myter, misforståelser, legender og rene og skære løgnehistorier under kærlig behandling. Som altid påtager jeg mig rollen som den sure og rationelle skeptiker, der anstrenger sig til det yderste for at lægge alle de gode og spændende overleveringer i ruiner og spolere alle de herlige historier, vi fik fortalt som børn. Der bliver blandt andet lejlighed til at hilse på stenkastende trolde og hekse, vaskeægte spøgelser, konspirationsteorier, og meget andet godt, både fra den nære og den fjerne fortid.

Serien får titlen Kåre Spidder Myter, og debuteres på TV2øst på førstkommende torsdag, den 18. oktober, kl. 19.50. Programmerne kan selvsagt kun ses i stationens sendeområde, men vil kort efter kunne ses på hjemmesiden, der kan ses HER.

På genkik – og rigtig god fornøjelse! ;-)

 

10 Comments

 1. Kåre Johannessen siger:

  Hej Jakob – tusind tak, det er dejligt at høre. Jeg er ikke sikker på, at jeg uden videre kan “oversætte” konceptet til andre regioner; dels er Østdanmark mit gamle “hood” (og derfor mere velkendt end f.eks. Nørrejylland) og dels har TV2´s regionalstationer hver deres individuelle profil. TVfyn satser f.eks. benhårdt på at være en nyhedskanal, og en serie som denne ville slet ikke passe ind der (men hvis en regionalstation er interesseret, så er det da bare at sende mig en mail, haha! Jeg er frisk!)

 2. Jakob Borré siger:

  Hej Kåre (eller den danske Indiana Jones)
  Herligt med din friske tilgang – Du/I må gerne udvide konceptet til resten af landet (jeg bor i Frederikshavn). Og Danmark er jo ikke støre (befolkningsmæssigt) end Hamborg og omegn (har ikke tjekket dette).
  Med venlig hilsen
  Jakob

 3. Kåre Johannessen siger:

  Hej Bjarne! Ja, det kunne være sjovt at lave en tilsvarende på Fyn – men desværre er den Fynske Filial af firmaet vist ret fokuseret på at være en NYHEDSkanal…. og så er der i sagens natur ikke meget plads til en historiker ;-)
  Og det er så sandelig mig, der takker; det var i sandhed en herlig frokost, i udsøgt selskab!

 4. Bjarne Fredberg Knudsen siger:

  Kære Kåre, – Det var dog en herlig og sprudlende indledning til serien om “løgnehistorierne” på Sjælland! Håber en gang du får tid til at gøre noget tilsvarende på Nordfyn og Sydfyn. Som du ved fra vores bog “Bonde, Stamhus og Spillemænd ved Fjorden” så har vi løftet lidt af sløret for historierne på Nordfyn; men der er mange flere at berette om – for ikke at glemme her hvor jeg bor med våbenfabrikken i Brobyværk, Maren Marsvin og hendes mange herregårde, Palnatoke & Sven Tveskæg, 40.000 danske soldater på fyn i 1864 og meget andet. Det var forøvrigt en hyggelig frokost vi havde sammen på Pasfall restauranten! Mange hilsner Bjarne Fredberg Knudsen

 5. Kåre Johannessen siger:

  Hej Sven – nej, faktisk ikke; der sidder ufatteligt dygtige folk dernede (bl.a. min gode ven René Rasmussen på Sønderborg Slot), som gør den slags med væsentlig større berettigelse og indsigt end jeg… men tak for tippet ;-)

 6. Sven Søndergaatd siger:

  Kære Kåre.
  har du nogensinde talt med TV Syd? jeg ved godt, de ikke interesserer sig en døjt for, hvad der sker syd for Kongeåen. de har vel næppe opdaget, at vi snart markerer 100-året for 1. verdenskrigs afslutning. Vi to kan vel godt blive enige om, at der ligger en sand skat af fortællinger hernede. Har du prøvet at sparke til dem? ses i Synneborre den 10.

 7. Kåre Johannessen siger:

  Hej Pia – Mange tak. Jeg håber, at serien lever op til forventningerne (men vi havde det i hvert fald rigtig sjovt med at optage den ;-D)

 8. Pia Valentin Sørensen siger:

  Jeg har med stor fornøjelse set alle dine andre historiske programmer på Tv Øst, og jeg glæder mig virkelig meget til at se den nye serie. Det bliver så spændende at lære om de sjællandske myter! :)

 9. Kåre Johannessen siger:

  Hej Karin – Ih, det er jeg da helt utroligt glad for at høre! Tusind tak ;-)

 10. Karin Muxoll siger:

  Jeg glæder mig allerede helt vildt 😀
  Jeg kan stadig finde på at gense de gamle udsendelser du har lavet jeg bruger bl.a din Danmarks historie som undervisningsmateriale til mine børn

Skriv en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.