Kevin Bacon, Den Røde Baron & Dronning Victoria
20. december 2015Status år 1- en slags takketale
26. december 2015Nyt fra Vestfronten…
Som forstudie til arbejdet med “Kejserhøgen” foretog jeg i 2008 en rejse til Belgien og Nordfrankrig med mine to gode venner og fagfæller, Thomas Tram Petersen og Mads Thernøe. Formålet var at bese – og dermed blive i stand til troværdigt at skildre – steder, der knytter sig til flyver-esset Manfred von Richthofen. Undervejs besøgte vi en række af de utroligt interessante (og meget talrige) større og mindre museer og udstillinger omkring den Første Verdenskrig, der i nyere tid er etableret langs den gamle frontlinie.
Turen opfyldte til fulde sit formål. Men den var også lærerig langt ud over, hvad der krævedes til arbejdet med romanen. Oplevelsen af rent faktisk at stå midt i de engang så blodige landskaber gjorde et voldsomt indtryk – til trods for, at jeg i forvejen udmærket vidste hvilke grusomme begivenheder der havde udspillet sig dér et århundrede tidligere. Historien blev, lidt banalt sagt, pludseligt uendeligt meget mere nærværende.
Som en udløber af oplevelserne fødtes sidenhen tanken om at overføre oplevelsen til TV. Og nu, efter otte år, bliver projektet omsider realiseret! DR har accepteret konceptudkastet, og der er planlagt optagelser på en ti-dages rejse i den kommende vinter.
Projektet munder ud i to udsendelser, som vil blive vist på DR-K i foråret. Min “partner in crime” er min højt skattede med-veteran fra “Historiequizzen”, Cecilie Nielsen. Cecilies rutine og erfaring med TV-mediet er af afgørende betydning for projektet – og så er det selvfølgelig altid en gevaldig fordel at have en kritisk med-historiker på banen, til at dæmpe, styre og kontrollere min egen (indrømmet, af og til lidt ukontrollerede) begejstring. At hun tilmed har bred erfaring med redigering, klipning og al den slags – “alt det kedsommelige” – er selvsagt yderligere en gevaldig fordel. Det har jeg nemlig ikke.
Projektet er selvfølgelig endnu kun i planlægningsfasen, men grundtanken er, at vi ikke forsøger at forklare krigens overordnede forløb. Europakort med kulørte pile der markerer troppebevægelser, eller dybtborende analyser af krigens politiske årsager bliver der ikke meget af. Vores interesse ligger hos den enkelte soldat, og vores grundliggende spørgsmål er: Hvordan oplevedes krigen, set fra bunden af en skyttegrav (der altså ikke var fyldt med mudder hele tiden)?
Programmerne sendes i løbet af foråret/sommeren 2016, i hundredeåret for krigens to mest berømte slag. Jubilæet betyder, at der især fokuseres på de to slagmarker, Verdun og Somme. Men det bliver ikke krig og ødelæggelse alt sammen: der bliver også set nærmere på, hvordan krigen erindres idag – hvilke monumenter og mindesmærker man har rejst, hvordan begivenhederne fremstilles på museer, osv. Og vi forventer sandelig også at få lejlighed til at se nærmere på den fremragende belgiske øl og den franske vin! ;-)
Det bliver med andre ord en slags uhøjtidelig omgang “roadmovie-TV” med fagligt forankret historisk formidling – men også med latter, platte vittigheder, fjolleri og glimt i øjet. Det er vigtigt at vise respekt for de hjerteskærende begivenheder. Men det er mindst lige så vigtigt at undgå ærefrygt. Man skal ikke le af lidelserne, men man må gerne le af verdenskrigens grundliggende tåbelighed. Vi lader andre om at lægge kranse og stå andægtigt med bøjet hovede ved den ukendte soldats grav; vi vil ned i hans mudderhul. Vi vil mærke vægten af hans oppakning. Vi vil smage hans lunkne kaffe og elendige dåsemad. Vi vil kort sagt se, hvor tæt vi kan komme på den almindelige, menige soldat for 100 år siden!
Programmerne produceres af Cecilie Nielsen for DR Historie & Tro.
Og – det er vel næsten overflødigt at sige det – jeg glæder mig vildt & voldsomt!
1 Comment
Lyder spændende! :)