Status fra Smørhullet – Årsberetning 2017

Om Bitcoins & Blomster – tulipankrakket 1637
14. december 2017
Antifascisme – eller krænket stolthed?
6. januar 2018

Status fra Smørhullet – Årsberetning 2017

Historiequizzen på Hjerl Hede ("nu med folkedanser-nisse") (!)

Atter en gang slæber året sig, snublende og vaklende på ømme og udmattede fødder, mod slutningen af december, og årsskiftet står for døren. Snart lægger vi juletidens strabadser bag os, og grannåle-allergi, glögg-tømmermænd og akut marcipanforgiftning vil hurtigt begynde at fortage sig. Trædemøllen fuldbringer sin cyklus, og om føje tid skal vi atter en gang til at starte den store, meningsløse og udmattende trummerum forfra; forude tårner et nyt år sig op, truende og uheldsvangert. Det er kort sagt, O hårdtprøvede og aldeles bedårende læser, endnu en gang blevet tid til… en årsberetning!

I det ydre har 2017 vist sig som en værdig aftager til 2016. Galskaben er fortsat ufortrødent, Trump´er & Kim´er har som forventet fremturet med deres vanvittige spil, og vi balancerer allesammen stadig på kanten af miljømæssigt armageddon. Den digitale (og analoge) overvågning af borgerne nærmer sig det fuldkomne, og den Kolde Krig (som vi ellers lykkeligt troede var lagt i graven forlængst) er genopstået for fuld damp. Tosseriet er så omfattende som nogensinde. Men på det personlige plan har det hendøende år vist sig mildt og venligt, og har budt på en lang række interessante, spændende og i alle måder fornøjelige opgaver.

I 2017 har der f.eks. været lejlighed til at udbygge den visuelle historieformidling, da min YouTube-kanal i efteråret rundede 10.000 visninger. Det var en stor overraskelse – og en lige så stor fornøjelse; jeg er oprigtigt imponeret over jeres tål- & sagtmodighed, kære venner. Det er mig en ubeskrivelig glæde, at I så venligt bærer over med det komisk lave tekniske niveau… men takket være god & venlig rådgivning har jeg for nyligt samlet mod til at investere i en rigtig mikrofon (!), så med lidt held vil lydsiden fremover blive en smule mindre tåkrummende end hidtil. Bloggen rundede her kort før årets afslutning 35.000 visninger, hvilket jeg selvsagt også kun kan se på med stor, stor tilfredshed; det overgår langt, hvad jeg havde forventet. Tusind tak for interessen! ;-D

Historiequizzen på Hjerl Hede
(“nu med folkedanser-nisse”) (!)

Imidlertid har der også været hektisk kamera-aktivitet på et mere professionelt plan. I år er der nemlig blevet optaget ikke mindre end 15 nye afsnit til DR-K´s Historiequizzen – herunder hele sæson 2018 – og det bliver blot mere og mere morsomt, jo længere vi leger! I år har vi (igen!) slået flere seer-rekorder, og vi kan alle se frem til en ny og spændende runde i det kommende år; Quizholdet har bl.a. besøgt Marstal, Bunkermuseet i Hanstholm, Hjerl Hede, Jernbanemuseet i Odense, Nyborg Slot og Herregårdsmuseet Gl. Estrup, og rundede året af med en jule-special fra Den Gamle By i Århus. Points faldt der ganske vist ikke mange af ved dén lejlighed, men det var ufatteligt morsomt og hyggeligt; resultatet kan ses på DR-K d. 26. december kl. 19.25…

Der er mange mennesker, hvis enorme indsats for Historie- quizzen ikke kan ses på skærmen…

I år udsendte DR sin store historiske satsning, Historien om Danmark, og også dér fik jeg lov at yde et beskedent bidrag som fagkonsulent – én blandt rigtig mange! – på udvalgte afsnit. Min hjertensgode ven Ulrik hyrede mig i november ind til optagelser af indslag i en ny runde i den fortræffelige serie Danmark – Kyst til Kyst, hvor jeg havde et par rent ud fantastiske dage med at rekonstruere briternes bombning af Zeppelinbasen i Tønder i 1918 (komplet med dobbeltdækker!), og noget gevaldigt drabelig kanonskydning; resultatet rammer TV-skærmen engang i det nye år – og jeg tør godt garantere, at det er værd at vente på!

Tønders Zeppelinbase dannede iøvrigt også rammen om ét af årets arrangementer med mine herlige legekammerater i Westfront 1916; den 9. juli blev der nemlig arrangeret Åbent Hus på basen, hvor vi deltog med optræden og bemanding af en skyttegrav, anlagt specielt til os. Arrangementet var vistnok tænkt som led i bestræbelserne på at bringe en smule fornuft på banen & arbejde for bevarelsen af den unikke (og akut udryddelsestruede) hundredeårige flyhangar – en sag som jeg (og talrige andre) tog til hjertet i årets løb. Tilsyneladende er bygningens overlevelse nu nogenlunde sikret, og jeg er oprigtig stolt af at kunne sige, at jeg vel nok har ydet mit lillebitte, ydmyge bidrag hertil; blogindlægget om sagen (som kan ses HER) var nemlig det suverænt mest sete og delte hidtil, og har til min usigelige begejstring efter sigende haft en vis effekt.

Min gode ven Mikkel og jeg har æren af at pryde PR-materialet.

Westfront 1916 har i år haft en perlerække af sjove oplevelser; størst af alt var nok deltagelsen i Oplevelsescenter Vestvoldens fantastiske Krigshistoriske Festival 17-18. juni, med 2.000 års krigsfolk fordelt over godt en kilometer langs Vestvolden i Rødovre. Arrangementet trak langt over 20.000 gæster på to dage. Det var en helt fantastisk event, som jeg på det varmest mulige anbefaler at man ser nærmere på, når den vender tilbage 16-17. juni 2018 (Læs mere HER)

Det gik lystigt for sig på Vestvolden i Rødovre. Meget lystigt!

Forinden havde jeg deltaget i Historiske Dage-messen i Øksnehallen i København i marts måned med en lille sceneoptræden (se det store billede øverst), der slog på tromme for arrangementet; det gentager vi iøvrigt også i 2018. I juni måned deltog vi i TimeWinder-arrangementet ved Hundested (også en storartet oplevelse, der dog plagedes noget af heftig regn), og i august havde vi atter en gang egen stand på det stort anlagte Classic Military Show i Finnerup ved Viborg. I juli måned bemandede WF16 sin egen post i forbindelse med den store spejderlejr i Sønderborg, hvor vi mishandlede store mængder sagesløse spejdere, og tvang dem gennem et benhårdt træningsforløb til skyttegravskrig. Det var pivhamrende morsomt!

På det rent personlige plan har jeg haft en lang række yderst underholdende foredragsopgaver, bl.a. som festtaler ved Kongernes Jellings brilliant udtænkte arrangement i maj; familiefesten for Gorm den Gamles efterkommere! En ualmindeligt fornøjelig affære – men det har nu strengt taget alle mine foredrag været; året igennem har jeg mødt de mest vidunderligt videbegærlige, nysgerrige og spørgelystne foredragstilhørere over det meste af landet, fra Ringkøbing i vest til Stevns i øst, og nåede tilmed et “dobbelt-foredrag” med min gode, gamle (nej, undskyld: ganske ungdommelige) ven Thomas Tram Petersen på Borgcentret i Vordingborg.


 

Det (i visse kredse) legendariske Dummeteater fra Trelleborg-tiden… Fra venstre: en pipfugl, jeg, Loke, Thor(forklædt som Freja) og Kim.

Af andre spøjse opgaver må naturligvis fremhæves en kort, men uforglemmelig gæsteoptræden i Sagnlandet Lejre, der havde inviteret mig og min vidunderlige ven Kim Nyborg til at genoplive det ellers hedengangne, splitter-vanvittige “Dummeteater” fra de glade og længst henrundne Trelleborg-dage; hånddukkerne var lige så ustyrligt gale og surrealistiske som altid, og det var både inspirerende og ubeskriveligt herligt atter at arbejde sammen med min gamle ven & med-viking.

I årets løb kom jeg sør´me også i stald! Egentlig strider det jo selvfølgelig imod de anarkistiske træk i min natur, men mine nye agenter på booking-bureauet Athenas varetager mine interesser energisk og aldeles glimrende – og stor tak for det!

I efteråret tog jeg og min gode ven Jacob Topsøe så småt fat på optagelserne til en ny runde programmer til TV2øst – den første i adskillige år – hvor vi kigger nærmere på historiske myter og misforståelser i Østdanmark. Der er allerede optaget ét program, og det tegner rigtig, rigtig lovende (og så var det tilmed umådeligt hyggeligt at filme!)

Allersidst på året skrev jeg kontrakt med filmselskabet Frithjof Film, hvor jeg efter årsskiftet skal fungere som militærhistorisk rådgiver på deres stort anlagte spillefilm, inspireret af Karsten Skovs roman Knacker, med titlen “Krig og Kærlighed” – en fortælling om en sønderjysk desertør under 1. Verdenskrig (den kan man læse lidt om HER). Det giver sig selv, at dét er et projekt, jeg ser frem til med meget, meget store forventninger. Der er FLY involveret…. og så kan det i sagens natur ikke blive ret meget bedre!

Såh… alt i alt… tjah, så var 2017 såmænd slet ikke noget ringe år. Og forude venter en lang række nye spændende og udfordrende opgaver og -levelser, med møder og samarbejder med interessante og inspirerende mennesker. 2018 tegner til at blive en lige så stor og vidunderlig fest som i år!

***

Tusind tak for i år – og på gensyn i 2018!

3 Comments

  1. Ethvert år byder jo på både gode og dårlige happenings.. men alt er om ikke andet som det plejer i Kaare land :) jeg glæder mig til fortsat at følge med i din blog og dine tanker min ven! et rigtig stort glædelig jul og et sikkert nytår. De bedste og kærligste hilsner- Sir Peter

  2. CHris Pedersen siger:

    Hej Kaare Det er dejligt at høre så meget positiv bullshit, når verdenen ser ud som den gør. men netop ovenstående er jo også grund til altid sprudlende humør. Ha’ en rigtig god jul og vi ses i det nye. Kærlig hilsen Chris

  3. Tusind tak for en underholdende og ganske detaljeret årsberetning! 😁 På forhåbentlig snarligt gensyn i det nye år.

Skriv en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.