Kevin Bacon, Den Røde Baron & Dronning Victoria

Fabeldyr, Albanien og dumme middelaldermennesker
18. december 2015
Nyt fra Vestfronten…
22. december 2015

Kevin Bacon, Den Røde Baron & Dronning Victoria

Min "nære bekendte", Manfred von Richthofen ;-D

Gennem snart mange år har det været et yndet tidsfordriv for mig at lege med den såkaldte “Kevin Bacon-teori”. Der er ikke det ringeste indhold eller substans i det, det er bare sådan for sjov.

Kevin Bacon-teorien er en populariseret version af den sociologiske hypotese Six Degrees of Separation, der kort fortalt går ud på, at to tilfældigt udvalgte mennesker på jordkloden altid vil kunne forbindes med hinanden via maximalt 6 led – altså venners venners venners venners venners ven (Jeg ved det godt. Det ser fjoget ud på skrift). Teorien blev oprindeligt lanceret i 1929 af den ungarske forfatter og journalist Frigyes Karinty, men blev først for alvor udbredt 60 år senere.

Om der er hold i teorien eller ej aner jeg ikke. Dels ville det være et fuldkomment uoverskueligt projekt at bevise det, og dels ville det egentlig ikke være synderligt interessant. Men det er da en spøjs tanke, at alle mennesker i hele verden skulle være forbundet af kun 6 leds bekendtskaber. Alle mennesker. I hele den store, vide verden!

Min "nære bekendte", Manfred von Richthofen ;-D

Min “nære bekendte”, Manfred von Richthofen, den berømte Røde Baron ;-D

Som sagt henfalder jeg iblandt til at sidde og tankelege med teorien. Det er komplet, aldeles og inderligt meningsløst, men jeg morer mig mageløst med det – og om ikke andet afholder det mig da fra at hænge på gadehjørnerne så længe. Det er simpelthen sjovt at se, hvor mange led der skal til at forbinde sig selv og f.eks. en eller anden Hollywoodskuespiller. Det har for undertegnede åbnet uendelige muligheder, at jeg har truffet skuespillerne Matthias Schweighöfer, som havde en lille rolle i “Operation Valkyrie” (hvilket bringer mig blot 2 håndtryk fra både Kenneth Branagh, Eddie Izzard og Bill Nighy) og Mark Williams, der optræder i samtlige Harry Potter-film (hvilket sikrer mig en afstand på to håndtryk til John Cleese, Alan Rickman, Richard Harris, Michael Gambon, og en lang, lang række andre af scenekunstens notabiliteter). Komplet meningsløst… men altså ganske fornøjeligt.

Men jeg har tilladt mig at arbejde lidt videre på metoden. Den kan nemlig, er det gået op for mig, ikke kun anvendes over længde- og breddegrader, men også over tid. Som historiker er det selvfølgelig langt, langt morsommere at trække forbindelser til verdenshistoriens store skikkelser end til skuespillere… men der er faktisk også lidt mere i det end som så; det viste sig nemlig at være en rigtig god måde at illustrere på, hvor kort et tidsspand et århundrede egentlig er!

Mit første forsøg på at etablere en forbindelse var – selvfølgelig! – til Manfred von Richthofen, den “Røde Baron”, som jeg nærer en brændende interesse for. Han døde i 1918, så jeg har af indlysende årsager aldrig truffet ham. Men alligevel er jeg tættere på ham, end jeg egentlig havde forestillet mig:

  1. På universitetet blev jeg undervist af en professor.
  2. Denne professor havde i sin ungdom mødt Erik Scavenius.
  3. Erik Scavenius mødte Adolf Hitler.
  4. Adolf Hitler traf både Hermann Göring og Ernst Udet…
  5. – der kendte Richthofen!

Fem håndtryk, strategisk fordelt over hundrede år, var altså alt hvad der skulle til for at etablere en direkte forbindelse mellem mig selv og Den Røde Baron. Det har selvfølgelig ingen som helst praktisk betydning. Man bliver jo ikke det mindste klogere, eller kommer tættere på, en historisk personlighed af den grund. Men det illustrerede alligevel på én eller anden måde, hvad jeg selvfølgelig rent intellektuelt udmærket vidste i forvejen… men aldrig rigtig havde erkendt: at et århundrede i virkeligheden ikke er særligt lang tid, at det ikke adskiller os nævneværdigt fra begivenheder, der ellers kan forekomme meget fjerne.

Og så er det jo iøvrigt ganske morsomt at se, hvor langt man kan trække tråden. Richthofen spiste til middag hos Kejser Vilhelm (som altså bliver nr. 6 i rækken) – som igen havde truffet Dronning Victoria (på en flot 7.-plads)… og – hey, presto! – er jeg 8 håndtryk fra både Oscar Wilde og Charles Dickens (som begge to mødte Victoria)!

Og det ER da morsomt…

***

   Læs mere om “Six Degrees of Separation” her: https://en.wikipedia.org/wiki/Six_degrees_of_separation

Skriv en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.